انواع پارچه و نحوه شستشوی آنها
پارچه های مختلف و نحوه شستشوی آنها
انسان از همان ابتدا به دنبال راهی برای پوشیدن خود بوده است. مصریها ۵۵۰۰ و چینی ها ۳۶۰۰ سال پیش به صنعت بافت پارچه دست یافتند. پارچه به دو نوع مصنوعی و طبیعی تقسیم می گردد، که نوع طبیعی آن خود به دو گروه حیوانی (ابریشمی، پشمی) و گیاهی (کتانی، نخی) تقسیم می شود. برای شستشوی آنها باید دقت کرد که الیاف مصنوعی را نباید با سفید کننده ها شست، درحالی که بهتر است برای شستشوی پارچه های طبیعی از آب ولرم و شوینده های مخصوص استفاده کرد.
تاریخچه
همانگونه که ذکر شد، از آغاز انسانها به دنبال راهی برای پوشش خود و نجاتِ از سرما بوده اند. مصریها نزدیک به 5500 سال پیش به هنر بافندگی دست یافتند درحالیکه چینی ها با پرورش کرم ابریشم در 3600 سال پیش به صنعت بافت رسیدند. در اروپای سده هفدهم، دانشمند انگلیسی به نام رابرت هوک Robert-Hooke پیشنهاد داد که میتوان الیاف را به شیوهی کرم ابریشم تولید نمود. پس از آن، یک بافنده انگلیسی به نام لویز شواب Lois-Schwabe توانست الیاف بسیار ظریف شیشه مذاب را با عبور از منافذ بسیار ریز تهیه نماید. این شروعی بود برای صنعتی شدن تولید پارچه در دنیا. در ایران نیز صنعت نساجی یکی از هنرهای اصیل به شمار می آید. شاید یکی از نامدارترین شهرهای ایران در این زمینه، شهر یزد باشد. چرا که از گذشته های دور ترمه ها و شال های فاخر و دستمالهای زیبای این شهر از جاده ابریشم به تمامی جهان فرستاده می شده است.
انواع پارچه، ویژگی و نحوی شستشو
اولین گروهی که باید ذکر گردد پارچههای مصنوعی هستند. برای ساخت آنها از مواد مختلف خام تا ترکیبات شیمیایی پیچیده استفاده میشود. ویژگیهای این پارچهها شامل مقاومت و استحکام زیاد، سبکی، کم حجم بودن، آب نرفتن، ثابت بودن ابعاد، نپوسیدن و ساییده نشدن است. این پارچه ها از پرکاربرد ترین الیاف برای لباس های زنانه هستند و به طور ویژه برای لباسهای مهمانی استفاده می شوند. در شستشوی آنها، می توان از دست و ماشین استفاده کرد، البته از آب گرم و سفید کننده باید اجتناب نمود زیرا باعث آسیب جدی به بافت الیاف مصنوعی می شوند.
گروه دوم پارچه های طبیعی هستند که خود به چهار دسته تقسیم می شود. دو گروه ابریشمی و پشمی که از نوع پارچه های حیوانی هستند از فیبر پروتئنی حاصل از پشم حیوانات و کرم ابریشمی بدست می آیند. الیاف ابریشم محکم، ضد آلرژیک و دارای یک ظاهر زیبا و درخشان هستند. به دلیل گران بودن این پارچه بهتر است در صورتیکه لکه ای روی آن قرار گیرد، هر چه سریعتر بدون استفاده از سفیدکننده هایی مثل وایتکس، شسته شوند.
ویژگی پارچه های پشمی را میتوان ماندگاری، گرم بودن، انعطاف پذیری و جاذب رطوبت بودن آنها نام برد. الیاف های پشمی از هر جنسی که باشند می توانند هشتاد درصد هوا را درون خود حفظ کنند، و در نتیجه مثل یک عایق عمل کنند. همین امر سبب گرم شدن بدن در حین استفاده از آنها می شود. اگر پوست شما خشک است بهتر است در زیر لباسهای تهیه شده از الیاف پشمی، از لباسهای نخی استفاده کرد تا در اصطلاح لباس پشمی پوست شما را نخورد و پوست را دچار حساسیت نکند. برای شستن این نوع پارچه ها بهتر است که از آب سرد استفاده شود و بعد از شستن با شوفاژ آنها را خشک ننمود.
گروه دوم از پارچه های طبیعی، دارای منشا گیاهی هستند که شامل پارچه های نخی و پارچه های کتانی می باشند. الیاف نخی همان پارچه های پنبه ای هستند که در زبان عامیانه میان مردم به آن پارچه نخی گفته می شود. از جمله خصوصیات این الیاف می توان به مواردی همچون عبور هوا از میان تار و پود آن، خنک بودن، نرمی، گوله نشدن، عدم ایجاد حساسیت و انتقال حرارت بدن به بیرون اشاره کرد. بهتر است که این نوع پارچه ها را با آب سرد بشویید و بلافاصله بعد از شستن آنها را خشک کنید.
در میان ساختمان پارچه های کتانی، از مناطق کریستالین استفاده شده است و دارای میزان سلولز خالص زیادی هستند. به همین دلیل استحکام این نوع پارچه ها در برابر کشش بسیار بالا می باشد و همچنین در برابر پوسیدگی نیز مقاوم هستند. نکته ی دیگر در مورد کتان این است که اگر دارای رطوبت و حرارت باشد امکان آلودگی آنی آن با کپک و قارچ وجود دارد. بنابراین برای شستشوی پارچه کتان نسبت به الیاف دیگر باید آب بیشتری استفاده نمود و به همین دلیل توصیه می شود که در صورت استفاده از ماشین لباسشویی، حتما از برنامه های مخصوص شستشوی کتان استفاده نمود.