شناخت انواع مو سر و نحوه مراقبت از آنها

شناخت انواع مو سر

بسیاری فکر می کنند که تشخیص بافت مو به سادگی با لمس کردن آن امکان پذیر است. ولی برای این تشخیص، باید ویژگی های موی سر را بطور دقیق شناخت. موها انواع مختلفی از نظر بافت (نازک، متوسط یا ضخیم) و شکل (صافی، مجعدی و فری) دارند. برای داشتن یک موی سالم لازم است که نوع موی خود را بدقت بشناسیم و بر اساس آن شامپوی مناسب، درمان مقتضی و یا مراقبت لازم را انتخاب کنیم. همچنین با شناخت نوع و کیفیت مو، می توان راهکارهای بهداشتیِ مراقبت از پوست سر را نیز بهتر مدیریت کرد. استفاده از لوسیونهای مناسب، ماساژ پوست سر و همچنین داروهای مخصوص میتوانند به شادابی و سلامتی پوست و موی سر شما کمک کنند، البته در صورتیکه موی خود را بهتر بشناسید.

 

hair 2

بافت های متفاوت مو

بافت مو در اصل کیفیت و جنس مو را توصیف می کند. موها بر اساس بافت به سه نوعِ متفاوتِ موی نازک، متوسط و ضخیم تقسیم می گردند. هر نوع بافت مو دارای ویژگی های خاص خود می باشد که آن را از سایر بافت ها جدا می کند. نهایتا بر اساس نوع بافت می توان مراقبت لازم از مو را تعیین کرد.

موهای نازک بافت شکننده ای دارند بطوریکه در آنها تنها دو لایه پوست و کوتیکول وجود دارد. در این حالت نگهداری موها بسیار سخت می باشد زیرا آنها به راحتی چرب می شوند. در موهای نازک، استفاده از محصولات نامرتبط می تواند به راحتی بر کیفیت بافت آنها اثر بگذارد و یا به خود مو آسیب برساند و باعث شکنندگی آنها شود. در این موها فقط زمانی که موها کثیف یا چرب شده اند از شامپو استفاده کنید و حتما نوع شامپو با حجم دهنده مناسب را انتخاب کنید. در این نوع موها هرگز از شامپوهای مخصوص موی فر و خشک استفاده نکنید چون موادِ قویِ درون آنها به بافت موی نازک شما آسیب می رسانند.

موی معمولی رایج ترین نوع مو در بین مردم می باشد. این نوع مو، ضخیم تر از موهای نازک است. موهای معمولی همانند موهای نازک معمولا دو لایه پوست و کوتیکول دارند اما ممکن است لایه سومی هم در این موها وجود داشته باشد. افرادی که موهای معمولی دارند می توانند راحت تر از کسانی که موی نازک دارند از بافتِ موی خود مراقبت کنند. زیرا ضخیم تر هستند و در برابر شکستن مقاومت بیشتری نشان می دهند.

موهای ضخیم هم نوعی از مو می باشند که دارای بافتی با لایه های عمیق تر و استحکام بالاتر می باشند. بافت موی ضخیم نسبت به گرما، رنگ مو و شکستگی مقاوت بیشتری نسبت به موهای نازک یا معمولی نشان می دهد. این نوع مو نیاز زیادی به نگهداری ندارد.

hair 4

موها از نظر شکل

شاید بتوان در یک تقسیم بندی ساده نوع مو را به سادگی به موهای صاف و یا مجعد تقسیم کرد. اما درک انواع مختلف مو به این سادگی هم نیست به این دلیل که می توان شاخه های مختلفی را برای مو در نظر گرفت.

موهای صاف: اگر موهای شما هیچ پیچ و تاب و موجی ندارد می توان گفت که موهای شما صاف می باشد. افرادی که موهای صاف دارند، بیشتر موهایشان چرب می شود زیرا روغن های طبیعی سرشان راحت تر بیرون ریخته می شود. مانند سایر انواع مو این موها نیز بسیار زیبا هستند اما برخی از افراد که موهایشان صاف است دوست دارند به موهایشان پیچ و تاب دهند که می توانند با فر کننده مو این کار را انجام دهند. در حالی که مراقبت از موهای صاف نسبتا آسان است اما حجم دهی و حالت دادن به آن سخت می باشد.

برای نگهداری از موهای صاف بهتر است آنها را با آب ولرم بشویید و از شامپوی مناسب موهای نرم استفاده کنید. نهایتا بهتر است که موهای خود را سشوار نکشید و آنها را با حوله میکروفایبر و یا پارچه های نخی خشک کنید.

hair 3

موهای مجعد: بهترین راه برای تشخیص این نوع حالت مو، بررسی تارهای مو است به طوری که این نوع موها حالتی شبیه به S دارند. این نوع مو حتی با صاف کردن نیز هنوز فر باقی می ماند. موهای مجعد نسبت به موی صاف و حالت دار حجم بیشتری دارند. اما این نوع موها بسیار مستعدِ وز شدن و گره خوردن هستند.

موهای فر: این نوع مو بین زنان و مردان آفریقایی آمریکایی بسیار رایج است. موهای فر بسیار محکم می باشند اما در عین حال مستعدِ وز شدن نیز هستند. از آنجا که موهای فر محکم و مستعد خشکی هستند، این نوع موها را نباید زیادتر از اندازه شست. در عوض در هنگام شستشو حتما باید از مقداری نرم کننده استفاده کرد. همچنین برای رطوبت رسانی به این موها، حداقل هفته ای یک بار از ماسک مو استفاده کنید.

برای شستشوی موهای فر و مجعد بهتر است ابتدا قبل از استفاده از شامپو در حالیکه هنوز موهای شما خشک می باشند مقداری نرم کننده به موها بزنید و با حوله به مدت ۱۵ دقیقه موهای خود را بپوشانید. سپس به حمام بروید و موهای خود را بشویید. همچنین از شستشوی روزانه موهای خود جدا خودداری فرمایید. به یاد داشته باشید که حتما از شامپو های مخصوص موهای فر استفاده کنید تا گره موهای شما کمتر شوند. همچنین موهای خود را با آب گرم نشویید زیرا آب سرد کمک می کند تا بسته های موجود بر ساقه موی شما بسته شوند و این به سلامتی موی شما کمک بیشتری میکند. نهایتا ترجیحا از حوله های میکرو فایبری برای خشک کردن موهای خود استفاده کنید.

تاریخچه صابون

تاریخچه صابون

تاریخچه صابون

صابون، به تعریف علم شیمی، نمک یک اسید چرب است. از این ماده عمدتاً برای شست و شو، حمام کردن و پاکیزگی استفاده می شود، ولی در ریسیدن پارچه هم، از آن استفاده می گردد و بخش مهمی از روان سازها محسوب می گردد. به ترکیب صابون با روغن به صورت نسبتاً جامد گریس گفته می شود. صابون های تمیزکاری و تطهیر عمدتاً از جمع آوری روغن ها و چربی‌های گیاهی و حیوانی با محلول غلیظ سود سوزآور (hydroxide sodium) بدست می آیند. چربی ها و روغن ها ترکیبی از تریگلیسریدها هستند که متشکل از سه مولکول اسید چرب هستند که به یک مولکول گلیسرول متصل شده اند.

نخستین اشاره به ساخت یک ماده شبیه به صابون مربوط به حدود ۲۲۰۰ سال پیش از میلاد در بابل باستان است. برخی منابع مصری نیز حدود ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد به ساختن چنین مادهای اشاره کرده اند. در حدود ۲۲۰ سال پیش از میلاد، ملوانان فینیقی ها، فن صابون سازی (یا صابون پزی) را به سواحل مدیترانه بردند. در قرن اول میلادی، بهترین های آن از چربی بز و خاکسترهای به دست آمده از سوزاندن چوب درخت آلش به دست می آمد. تا پایان قرن هجدهم، آن را از چربی حیوانی و خاکستر چوب تهیه می کردند. در همان هنگام، معلوم شد که می توان به جای خاکستر چوب، از سود سوزآور، که قلیای حاصل از نمک معمولی است، نیز استفاده کرد. در همین زمان، روغن های گیاهی نظیر روغن زیتون، روغن نخل، روغن نارگیل، روغن کنجد و روغن سویا جانشین چربی های حیوانی شدند.

در خاورمیانه صابون حمامِ جامد با بوی دلپذیر در دوره اسلامی تولید شد، و در زمان کوتاهی صابون سازی در آن زمان به یک صنعت تبدیل شد. دستور العمل های تهیه آن توسط محمد بن زکریا رازی  دانشمند بزرگ ایرانی شرح داده شده است، که همچنین او دستور تهیه گلیسیرین از روغن زیتون را داده است. در خاورمیانه این ماده ارزشمند از تعامل روغن های چرب و چربی های با قلیا تولید می شد. در سوریه با استفاده از روغن زیتون به همراه قلیا و آهک تولید می شد. صابون از سوریه به سایر نقاط جهان اسلام و اروپا صادر می شد.

soap history 3

در ایران حدود زمان صفویه در بروجرد برای اوّلین بار صابون سازی در ایران شکل گرفت و حدود ۲۰۰ سال پیش در زمان قاجار به شهر مراغه برده شد. هم اکنون نیز شهرهای بروجرد و مراغه قطب های مهماین صنعت شناخته می شوند. در شهر بروجرد فروش صابون هایی با رنگ و بوی خاص یه پدیده معمول است که در آنجا با نام صابون آجز شناخته می شود. در مراغه نیز هرسال نزدیک ۲۲۰ تن تولید شده و به اقصی نقاط کشور ارسال می شود که به عنوان صابون مراغه معروف است.

در ۲۲۰ سال پیش از میلاد مسیح توسط مردم فنیقیه ساخته شد، اما در آن زمان از کاربرد آن اطلاع درستی نداشتند و تنها به عنوان یک کالای واسطه ای، جهت داد و ستد از آن استفاده می نمودند. در آن دوره صابون از پیه بز و خاکستر چوب تهیه می شد. در دوران امپراطوری روم مصرف پاک کننده ها رواج یافت .آنها صابون را از چربی حیوانات و خاکستر گیاهان (به عنوان یک ماده قلیایی) تهیه می کردند و آن را  Saipo می نامیدند که نام امروزی صابون Soap از آن گرفته شده است.

soap history 4

کشورهای ایتالیا، فرانسه و اسپانیا از مراکز اولیه تولید این ماده ارزشمند بودند زیرا دسترسی به مواد اولیه (مانند روغن زیتون) جهت تولید در این مراکز امکان پذیر بوده است. در قرن سیزدهم و چهاردهم میلادی، اتحادیه کوچکی از تولید کنندگان صابون در نزدیکی لندن تشکیل شد. در آن زمان تولید کنندگان، ملزم به پرداخت مبلغی برای تولید هر تن صابون بودند که پس از دوران جنگهای ناپلئون، این مبلغ به 3 پنی به ازای تولید هر پوند افزایش یافت. این روند تا سال ها ادامه داشت. در این مدت بالغ بر یک میلیون پوند از تولید کنندگان جمع آوری شد. این امر نشانگر افزایش مصرف صابون در این دوران می باشد.

در اروپای قرون وسطی، صابون سازی در ناپل ایتالیا در اواخر قرن ششم آغاز شد سپس تحت کنترل امپراتوری روم شرقی و در قرن هشتم، صابون سازی در اسپانیا نیز به خوبی شناخته شده بود و توسعه یافت. سرزمین های اسپانیایی قرون وسطی در آن سال ها به عنوان یکی از قطب های صابون سازی اصلی اروپا مطرح بودند و این صنعت در پادشاهی انگلستان نیز در حدود همان سال ها آغاز شد. در آن زمان این صنعت هم به عنوان کارِ زنان ذکر می شد و هم به عنوان تولید کارگران خوب در کنار سایر ملزومات، مانند تولید نجاران، آهنگران و نانوایان. لذا این امر باعث گسترش این صنعت در آن زمان شد.

امروزه صنعت صابون سازی یکی از بزرگترین صنایع بهداشتی دنیا می باشد که تنوع بسیار زیادی دارد ولی روش ساخت تمامی آنان تقریبا مشابه می باشد.

 

گردآوری شده توسط تیم پاکی مارکت